F-Droid

F-Droid és un catàleg instal·lable d’aplicacions de programari lliure (FOSS, «Free and Open Source Software») per a Android. El client facilita la navegació, la instal·lació i el seguiment de les actualitzacions en el teu dispositiu.

El lloc web d’F-Droid és https://f-droid.org/ i allí es pot trobar tant el repositori d’aplicacions FOSS, com un client Android per a realitzar instal·lacions i actualitzacions, notícies, ressenyes i altres característiques que cobreixen tot el relacionat amb Android i la llibertat del programari.

F-Droid és un projecte de programari lliure comunitari, desenvolupat per un ampli rang de contribuïdors. És un projecte voluntari sense ànim de lucre. Es fa tot el possible per a assegurar que tot el que hi ha en el repositori és segur per a instal·lar. Sempre que és possible, les aplicacions del repositori es construeixen a partir del codi font, i aqueix codi font es comprova per a detectar possibles problemes de seguretat o privacitat. Tot i això, F-Droid es proporciona sota el risc de cada persona que l’usa i sense garanties.

F-Droid respecta la privacitat. No es rastreja a les persones ni als dispositius. No es rastreja el que s’instal·la. No es necessita un compte per a usar el client, i aquest no envia dades d’identificació addicionals quan es comunica amb els servidors web del repositori, a part del seu número de versió.

Per on començar?

Al lloc web es proporcionen tres pàgines amb informació d’ajuda per usar F-Droid, la pàgina de tutorials i dos documents amb preguntes freqüents sobre F-Droid i sobre l’aplicació client per a Android.

Característiques controvertides

F-Droid té definides un conjunt del que anoemen característiques controvertides(en anglés Anti-Features) amb les quals les aplicacions del repositori poden ser marcades perquè les persones puguen triar clarament si una aplicació encara és acceptable tot i incloure alguna de les característiques controvertides.

Per incloure o acceptar una aplicació en el repositori F-Droid, abans de res, es pren el punt de vista dels usuaris i de les usuàries, es comença amb criteris d’acceptació estrictes basats en els principis del programari lliure i el control de l’usuari. Però, algunes aplicacions inclouen característiques que, tot i que no aturen la inclusió en el repositori, molts usuaris podrien no voler acceptar-les. Aquesta mena de característiques són les anomenades controvertides a F-Droid.

Les característiques controvertides s’organitzen en “banderes” que els empaquetadors poden utilitzar per marcar aplicacions, advertint d’un comportament possiblement indesitjable des de la perspectiva de l’usuari/ària, sovint servint l’interés del desenvolupador o d’un tercer. Els paquets de programari lliure no existeixen en una bombolla. Perquè una peça de programari siga útil, normalment s’ha d’integrar amb un altre programari. Per tant, les persones que volen programari lliure també volen saber si una aplicació depén o promou qualsevol programari propietari. De vegades, hi ha conceptes en característiques controvertides que s’encavalquen amb tàctiques fetes servir per tercers contra usuaris/àries. F-Droid sempre marca característiques controvertides des del punt de vista de l’usuari/ària.

Enllaços d’interés

Lloc web: https://f-droid.org/
Descàrrega: https://f-droid.org/F-Droid.apk
Aplicacions: https://f-droid.org/es/packages/
Tutorials: https://f-droid.org/es/tutorials/

Aquest text és una obra derivada de diferents texts del lloc web d’F-Droid publicats amb llicència Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License

Licencia de Creative Commons
Aquesta entrada està subjecta a una llicència de Creative Commons Reconeixement-CompartirIgual 4.0 Internacional.

Deixa un comentari

"edutictac.es